Att göra en skidsäsong

 

När man gått ut gymnasiet, är det idag många ungdomar som väljer att inte direkt läsa vidare på universitetet. Under ett eller flera år väljer man istället att göra något annat, att ta en liten paus från skollivet helt enkelt. Vissa väljer att ta en anställning och arbeta hemma i Sverige medan andra beger sig utomlands och söker arbete där. Det är till exempel otroligt populärt att åka till en varm plats så som Ibiza men tycker man istället om snö och skidåkning kan man bege sig till en populär skidort för att bo och arbeta där under en säsong. Detta kallas i folkmun att “göra en säsong”.

Livet som säsongare

Att göra en säsong är en mycket speciell upplevelse. Att få vara en längre period, ibland upp till ett halvår i en skidort och få möjligheten att göra det man älskar, nämligen åka skidor, dagligen är för många en dröm. För att kunna leva måste man såklart arbeta, men precis som på alla turistorter så brukar det finnas gott om arbeten för säsongsarbetare. Man kan till exempel jobba för resebolag, som guide eller reseledare. Andra jobbar på lokala barer och restauranger eller som städare av hotell och semesterbostäder. Det är oftast inte speciellt bra betalt men som säsongare brukar man kunna få andra fördelar som till exempel rabatter på liftkort och på pubar och barer. Sedan är det bara att räkna med att äta mycket pasta och nudlar för att få säsongarlivet att gå ihop.

Ett minne för livet

Jumping skier at jump with alpine high mountains

Ingen som beger sig iväg för att göra en säsong i en skidort kommer att ångra sig. Detta kommer snarare att bli en av de bästa upplevelserna man någonsin varit med om och något man kommer att minnas med glädje under resten av sitt liv. Mest troligt kommer man dessutom ha skaffat sig vänner som också de kommer att var en del av ens liv. Under en säsong formas oftast ett band som det sedan är svårt att bryta. Det spelar ingen roll att man kommer från olika delar av världen – tiden i skidorten och minnena man delar kommer att göra att man håller kontakten även i framtiden.

Leave a Comment

mts_howto