Skidåkning

Utförsåkning är en av de få sporter som skulle kunna kallas en riktig svensk nationalsport. Kanske beror det på vårt lands position och geografiska belägenhet, men vi svenskar älskar kyla, snö ock nypistade backar. Dessutom är det ju faktiskt så att våra svenska alpinåkare verkligen visat framfötterna och satt Sverige på kartan som ett av världens bästa länder när det kommer till utförsåkning.

Den största av dem alla

Talar man om svenska utförsåkare så är det omöjligt att inte nämna Ingemar Stenmark. Denne otrolige man är inte bara den största alpinåkaren som vi haft, utan han var även en av de första. Före honom hade Stig Strand även rönt många framgångar i backarna men det var i och med Ingemars intåg som sporten blev ett med det svenska folket. När Stenmark tävlade i viktiga tävlingar så stannade hela landet. På arbetsplatser avbröts arbetet och i skolorna tog man en paus i lektionerna – alla ville se Stenmark åka. Det svenska folket var frälst och Ingemar var den stora idolen. Hade man kunnat, så skulle man säkert ha tapetserat sitt hem med bilder av denna hjälte. Som tur är kan man göra det idag. Det är enkelt att beställa unika fototapeter med ett önskat motiv på nätet. Det är bara att ta fram en bild man tycker om och så förvandlas den till en tapet som man kan dekorera sitt hem med.

Våra kvinnliga hjältar

675px-Anja_Pärson_Semmering_2008Ingemar är dock inte den enda svensk som lyckats i utförsbackarna, Sverige har även producerat en hel del kvinnliga åkare som varit fantastiskt duktiga och rönt stora framgångar. Den första var Pernilla Wiberg. Hennes aktiva karriär varade hela tolv år och trots att hon drabbades av en hel del skador, så lyckades Wiberg ta hem inte mindre än två OS-guld och fyra VM-guld. Dessutom har hon flera medaljer i andra valörer från dessa mästerskap.

Efter Wiberg kom Anja Pärson, lika framgångsrik hon, eller kanske till och med MER framgångsrik. Denna oefterhärmliga tävlingsmänniska lyckades tyvärr bara knipa ett OS-guld, men kan å andra sidan skryta med hela sju VM-guld, för att inte tala om alla andra medaljer och utmärkelser.

Leave a Comment

mts_howto