Storslalom är en av de grenar som ingår i det man brukar kalla alpin skidsport. Precis som namnet antyder går grenen ut på att man ska åka slalom. Storslalom skiljer sig dock från vanlig slalom på flera sätt. Till att börja med består portarna i storslalom av två pinnar istället för en. Portarna står också mycket glesare placerade i storslalom än i slalom, vilket medför att skidåkaren kommer upp i mycket högre hastighet. Normalt har en bana i storslalom mellan 56 och 70 portar i tävlingar för herrar, och mellan 46 och 58 portar i tävlingar för damer. Också fallhöjden skiljer sig åt mellan damer och herrar, då den för herrar (på världselittävlingar) ska vara mellan 250 och 450 meter, och för damer mellan 250 och 400 meter. Tävlingar i storslalom består av två åk per tävlande, där den sammanlagda tiden från de två åken räknas.
Storslalom som gren föddes på 1930-talet i Italien. Det var egentligen rena slumpmässiga omständigheter som gjorde att sporten utvecklades, då man skulle anordna en slalomtävling på Monte Mottarone den 19 januari 1935. Snöbrist tvingade dock tävlingsarrangörerna att göra om tävlingen, och storslalom såg dagens ljus.
Ett av de största namnen inom storslalom i Sverige (och världen) är Ingemar Stenmark, som på många sätt var stilbildande inom sporten. Detta på grund av att han åkte med en mjuk och följsam stil som tidigare inte hade använts. Sedan Stenmarks tid har dock sporten fortsatt utvecklas, och numera är det amerikanen Ted Ligety som kallas stilbildande, då han åker med det som kallas carvingteknik. Ligety har vunnit ett flertal medaljer i både VM och VC.
Slalomåkning i skidbacken är dock inte bara populärt bland världens elitskidåkare, utan också bland gemene man. Skidåkning är en av de vanligaste fritidsaktiviteterna i Sverige, och skidresor till våra mer nordliga fjäll företas av allt från familjer till skolklasser och företag som ska åka på ett företagsevent. Om ditt företag letar efter ett alternativ till företagsevent som ligger lite närmare Stockholm, och som kan genomföras även på sommarhalvåret, ska de gå in på Aventyrsbanan.se. Hos Äventyrsbanan kan man ordna företagsevent i Stockholm som passar även de som inte är skidentusiaster.