Alpin skidåkning innefattar en rad olika grenar, till exempel slalom, storslalom, super-G och störtlopp. Något som de flesta av dessa grenar har gemensamt är dock den grundläggande utrustning som utövaren av sporten bär. Utrustningens syfte är både att möjliggöra att sporten utövas, och att skydda åkaren från skador.
En del av utrustningen som uppfyller båda dessa funktioner är pjäxan, tillsammans med bindningarna på skidorna. Pjäxornas utformning skiljer alpin skidåkning från de nordiska skidgrenarna och från telemark i och med att hela foten och hela pjäxan sitter fastspänd vid skidan. Pjäxorna ger stabilitet, samtidigt som de är tillräckligt flexibla för att tillåta att åkaren skiftar sin vikt mellan de två skidorna och mellan olika delar av skidan under åkningen. Bindningen är särskilt utformad inte bara för att fästa pjäxan vid skidan, utan också för att frigöra pjäxan från skidan vid ett fall eller en olycka. Detta för att undvika allvarliga skador på grund av att skidan tvingar benen i en onaturlig vinkel.
Skidorna är självklart också en viktig del av en alpin skidåkares utrustning, tillsammans med stavarna. Både skidor och stavar har utvecklats mycket genom sportens historia. Skidorna var till exempel traditionellt tillverkade av trä, medan alla alpina skidor idag har kanter av metall, och är uppbyggda av någon kombination av material som plast, kolfiber och trä. Också formen på skidorna har förändrats genom historien, från att vara helt raka med uppböjd spets framtill, till att idag vara timglasformade (i alla fall inom slalom).
En del av utrustningen som endast bärs av säkerhetsskäl är hjälmen. Hjälmen ska skydda åkarens huvud från allvarliga skador vid ett fall eller olycka, och är med andra ord en ibland livsräddande del av utrustningen. Många skidåkare bär också ytterligare skydd, till exempel i form av vadderade skidkläder, ryggskydd, armskydd och benskydd. Om man trots dessa skydd skulle vara med om en olycka som resulterar i en lindrigare skada under ett åk, kan man ta hjälp av en naprapat eller annan manuell terapeut för att påskynda återhämtningen. Det kan till exempel ske med hjälp av olika övningar eller manuella behandlingstekniker. Bär man ordentlig utrustning när man utövar alpin skidsport är dock risken att råka ut för skador liten.