Om du älskar att åka skidor men skulle vilja bli bättre och orka åka längre pass eller få bättre teknik finns det flera saker att tänka på. Självklart ger mer träning i backen eller skidspåren effekt men även styrketräning och annan träning gör att du utvecklas som skidåkare.
Oavsett om du kastar dig utför branta slalombackar i hög fart eller om du kämpar dig uppför branta backar på längdskidorna finns det några grundregler för träningen. Det gäller bland annat att ha rätt träningsbelastning utifrån din nuvarande kapacitet för att undvika onödiga överbelastningsskador. Om du får ont någonstans är det viktigt att rådfråga en specialist för att få rätt diagnos och behandling. Viss typ av ledsmärta kan vara artros och på artros.org kan du lära dig mer om artros och boka tid för behandling.
Träning för att utvecklas som utförsåkare
Utförsåkning kräver mycket benstyrka och även en hel del bålstyrka. Även balansen är en viktigt faktor att träna upp för den som vill bli bra i backarna. Tung styrketräning för ben, mage och rygg bör finnas med i träningsschemat minst två gånger per vecka. Gör gärna statiska övningar som jägarvila och plankan eftersom de hjälper dig att bygga upp styrkan att klara av att hålla rätt position under skidåkningen. Även vaderna behöver tränas upp och om du inte har tillgång till ett gym går det bra att göra tåhävningar i en trappa eller på en pall. Gör gärna tåhävningarna på en fot för att öka belastningen.
Träning för att utvecklas som längdskidåkare
För att bli bättre på längdskidor gäller det att både träna kondition och styrka. Konditionen tränar du genom att åka snabba pass på skidor eller genom att cykla eller springa i högt tempo så att du blir ordentligt andfådd. Lägg in minst ett intervallpass varje vecka och låt övriga pass vara i ett lugnare tempo. Variera passens längd så att några är korta och snabba medan andra är långa och i lugn fart. Förutom kondition kräver längdskidåkning styrka i hela kroppen men särskilt överkropp behöver bli extra stark. Styrkan övar du upp genom styrketräning på gymmet eller hemma med kroppens belastning som vikt. Bra övningar är till exempel armhävningar, chins och tricepspress. Om du har tillgång till ett gym med en stakmaskin är det också ett riktigt bra komplement till träningen de gånger du inte har tillgång till ett skidspår för att öva upp din stakningsteknik.
Tänk på att inte öka din träningsbelastning för fort eftersom du då riskerar att bli skadad. Öka träningen successivt och lär dig att lyssna på din kropps signaler. Om du känner dig sliten eller har en skadekänning är det bättre att vila en dag extra än att riskera att dra på dig en skada som gör att du måste göra ett långt uppehåll från träningen.