Freestyleåkning

Att åka till fjällen kan innebära många olika upplevelser, beroende på vem du är som skidåkare. Kanske är du en uthållighetsfantast, som spenderar timmar i skidspåren? Eller måhända föredrar du att ta det lugnare, och stanna ofta för att njuta av utsikten och en fika? Sedan finns ju också de mer adrenalinstinna alternativen, som utförsåkning i rasande fart, eller freestyleåkning. Det senare är ett samlingsnamn för ett helt gäng actionfyllda skidgrenar. Puckelpist, aerials och acroski, närmare bestämt. Det är en populär sport bland unga skidfantaster, som tävlar om att bräcka varandra i våghalsighet.

Internationellt populär skidsport

Som publiksport är freestyleåkning naturligtvis en höjdare. Särskilt momenten aerials och acroski bjuder på konster som kan vara hisnande för både utövare och åskådare. Det finns idag många tävlingar inom sporten, både nationellt och internationellt. Exempelvis är Winter X Games en välkänd internationell tävling som årligen hålls i Aspen, Colorado, men även här hemma finns det prestigefulla medaljer att kamma hem. Vi är ju något av en vintersportnation, och saknar knappast freestyleåkare. Endast 17-åriga Clara Månsson är en ungfreestyleåkarer med höga ambitione, som nyligen vann medaljer i SM. Förvånansvärt nog är Clara från Skåne, närmare bestämt Landskrona, som ju inte direkt är känt för att vara en skidmetropol.

Stark koppling till skateboardkultur

En av freestyleåkningens mest kända tävlingar,är X Games, som är en årlig tävling med fokus på extremsporter. Den första tävlingen hölls 1995 i Rhode Island. Idag består tävlingen av två separata evenemang, ett som oftast hålls i Los Angeles och fokuserar på skateboardåkning, och ett som kallas Winter X Games och som namnet antyder är för vintersporter. Freestyleåkning är en stor sport i det sammanhanget och man kan se hela världseliten kasta sig ut för puckelpister och hoppa i halfpipes. Sedan tidigt 2000-tal har tävlingen sänts på tv och därmed nått en internationell publik. En regional version av tävlingen hålls i Asien varje år.

Leave a Comment

mts_howto