Ingmar Stenmark

En av de allra största idrottarna i Sverige är Jan Ingemar Stenmark, som föddes 1956. Med sina två OS guld är han en av världens främst alpina åkare. Hela fem VM-guld och även 86 världscupsegrar blev det i grenarna slalom och storslalom. Karriären var lysande mellan 1973 och 1989 och han har en gång valts av svenska folket till den främst idrottsmannen i svensk historia.

Började som 8-åring

Det var i en Kalle-Anka cup som 8-åring allting började och ett par år senare upptäcktes han av Hermann Nogler, som senare såg till att han vann sina första världscupspoäng. Genombrottet kom dock som 18-åring då Stenmark knep sin första världscupsseger i Italien. Hans åkstil var alltjämt mest anpassad till slalom även om segrar kom även i de mer fartfyllda grenarna. Mellan åren 1975 och 1978 vann Stenmark världscupen tre år i rad och 1979 var det segerrikaste året då han vann hela 13 tävlingar. OS i Lake Placid var Stenmarks absolut största ögonblick som idrottsman, där han tog guldet både i slalom och storslalom.

Fick ett helt land stilla

Då Stenmark åkte stod ofta hela Sverige still, och många var det som följde de avgörande loppen på teveskärmen. Både på arbetsplatser och i skolsalar tog man in teveapparater för att se finalerna. Till och med riksdagen kunde ta en paus för att se hans åk i backen. Stenmark var en angelägenhet för hela svenska folket och nästan en del av den svenska identiteten. En rolig detalj är att många andra åkare tog efter hans träningsmetod att cykla på enhjuling, vilket senare visade sig bara vara en “kul grej” för Stenmark och inte ett “hemligt vapen” i hans träningsprogram.

Flyttade till Monaco

Stenmark flyttade till Monaco 2006 som många andra svenska idrottare gjort efter sina karriärer, ofta av skattetekniska orsaker. Några problem att få plats med alla sina pokaler lär han dock inte ha haft i sin stora lägenhet. Den som har mindre utrymme än Stenmark och behöver magasinering kan använda magasinering i västerås som löser det mesta. I Monaco kunde Stenmark sedan fokusera på att vara delägare i olika sportmärken och han var även ett välkommet inslag i olika nöjesprogram där gamla idrottare fick möta varandra i olika tävlingar. Han uppmärksammades bland annat i programmet Super Stars, där han uppvisade en fysik bättre än de flesta 20 åringar trots att han fyllt 60 år. Man kunde se honom hoppa upp från stillastående på en 120 cm plint och springa långa sträckor i imponerande hög fart.

En blygsam superstjärna

Stenmark har flera gånger påstått att han inte ens är bra på slalom, och att han bara har åkt. Uttrycket “de e ba och åk” som svar på frågan hur han kan vara så bra, har följt honom fram tills nu.

Leave a Comment

mts_howto