Skidåkning

Skidåkning

Att åka skidor är något som alla kan göra om de vill. Åkt skidor har vi gjort sedan äldre stenåldern och det vet vi eftersom skidor har hittats avbildade på grott och -stenmålningar. Dessa skidor har människan använt sig av i jakten. När vi inte orkade springa i kapp djuren på vintern, tog vi skidorna och kanske blev det föregångare till dagens skidskytte. Trots att vi inte hade gevär på stenåldern, hade vi yxor, spjut och pilbågar. Dessa kanske vi hade på ryggen medan vi åkte skidor och tog upp vid behov.

Tillbehör

Om du har bestämt dig för att du vill börja åka skidor så finns det några saker som du behöver införskaffa. Först och främst behöver du skidor. Du behöver köpa stavar som kommer göra att du kan styra och komma upp i högre fart. Du kan också behöva speciella skor som skidorna fästs i. Alla dessa tillbehör finns i de flesta sportbutiker som Stadium och Intersport. Om du är nybörjare, räcker det med att köpa ett par av alla tillbehör. När du åkt upp dig och blivit bättre kan du köpa fler skidor och fler stavar för att ha några extra. Skulle du börja tävla i skidåkning är det nödvändigt med fler än ett par av allt.

Det finns personer som vill åka på solsemester när de är lediga, men det finns andra som vill åka på skidsemester till Åre eller Alperna. Om du är en av dem som åker på skidsemester behöver du inte köpa på dig saker som du bara använder en gång per år. Du kan hyra skidor och utrustning på plats.

Om du vill börja tävla

Innan du börjar tänka på om du vill börja tävla kan du försöka leta upp vilka olika typer av tävlingar som finns. Du ska tävla utifrån din egen förmåga och inte anmäla dig till ett lopp som är svårare än vad du klarar av. Om du vill vara med i vasaloppet kanske du ska överväga att vara med i några kortare lopp först och träna en del innan du ger dig på det stora loppet. Du kan flyga mellan Stockholm och Växjö om du vill besöka storstaden och samtidigt åka skidor. Vasaloppet är ett längre lopp som körs i Dalarna. Det kräver en del förberedelser om du vill vinna. Loppet är öppet för alla och vem som helst kan vara med. Du ska däremot endast vara med om du känner att du kommer klara av det.

Längdskidor, alpint eller skidskytte?

Som ni kanske har sett på tv finns det några olika typer av skidåkning. Det har precis varit Skid VM, Alpina VM och Skidskytte VM på tv och det gäller att hitta den stil som passar dig bäst. Kanske tycker du det är roligt att åka skidor fort ner för en backe, eller åka banor på längdskidor, i snabb takt. Eller kanske vill du utmana dig själv och prova på skidskytte, där du åker både längdskidor och skjuter på tavlor. Vi är alla olika och det är upp till dig att välja det som är bäst för dig.

Leave a Comment

mts_howto