Störtlopp

Störtlopp är en av de farligaste grenarna inom alpin skidsport. Det beror på att störtlopp är den gren med högst hastighet, undantaget speedskiing. Inom störtlopp kan åkarna komma upp i hastigheter på 130 kilometer i timmen, och hastighetsrekordet inom sporten är på 161,9 kilometer i timmen, en hastighet som fransmannen Johan Clarey kom upp i vid tävlingarna i Wengen den 19 januari 2013. På grund av de höga hastigheterna kan ett fall i störtlopp betyda allvarliga skador, och ibland till och med döden, vilket är det som gör sporten så farlig.skier-655548_960_720

Banan inom störtlopp börjar högt uppe på berget, då fallhöjden på världselittävlingar ska vara mellan 800 och 1 100 meter för män, och mellan 500 och 800 meter för kvinnor. Banan innehåller vanligtvis en kombination av branta och flacka partier, svängar och hopp. Under själva tävlingen görs bara ett åk, men förberedelserna för det åket är långa. Bland annat inspekterar åkarna banan varje dag inför tävlingen, och diskuterar med sina tränare hur de bör åka på de olika partierna för att uppnå högst fart. Åkarna får vanligtvis också genomföra tidsträning på banan. Målet är att göra så få och så små svängar som möjligt (eftersom dessa bromsar farten), vilket man gör genom att hitta den rakaste linjen genom banan. För att minska luftmotståndet håller sig åkaren så mycket det går i så kallad äggställning, vilket innebär att åkaren böjer benen i 90-graders vinkel och böjer fram ryggen så att magen ligger platt mot låren.

En alpinskidåkares utrustning är i grunden densamma som för de andra alpina skidgrenarna – de bär till exempel en kroppsnära skiddräkt precis som i exempelvis slalom. Störtloppåkares skidor är dock lite längre än vanliga slalomskidor, för att ge mer stabilitet vid de höga hastigheterna.

Även om man inte åker på elitnivå och satsar på en särskild gren som störtlopp, utan bara åker för att det är roligt, är det viktigt att ha rätt utrustning och varma kläder på sig. För barn kan det vara särskilt viktigt, eftersom de snabbt kan tröttna på tillvaron i skidbacken om de fryser. Se därför till att köpa ordentliga kläder från till exempel Peak Performance för barn om ni ska åka på skidsemester eller tillbringa en dag i backen, så kan alla i familjen ha lika roligt.

Leave a Comment

mts_howto