Skidåkning som friskvård

Skidåkning är en fin sport och fritidssyssla som har mycket lång tradition i vårt land. Faktum är att den äldsta skidan som hittats bevarad var svensk. Givetvis är det det faktum att vi bor på nordliga och i stora delar av landet snösäkra breddgrader som gjort att vi är en stor skidnation. Att åka skidor har väldigt hälsobefrämjande effekter eftersom det är en allsidig träningsform som dessutom innebär att man kommer ut i naturen och får frisk luft samt, förhoppningsvis, lite sol på de delar av kroppen som inte täcks av kläder. Det flesta kommer i kontakt med skidåkning som väldigt unga och de är en aktivitet som egentligen sätter några begränsningar för vem som kan utöva den. Alla kan åka skidor på ett sätt som ger en lagom stor utmaning utifrån de egna förutsättningarna. I det här blogginlägget ska vi slå ett slag just för skidåknings nytta inom friskvård.

Skidåkning som företagshälsovård

I Sverige ligger vi långt framme när det gäller subventioner och bidrag inom friskvård. skattefria idrottsförmåner är ett bra sätt för företag att höja hälsonivån och sänka sjukfrånvaron bland de anställda under trevliga former. På vintern är det många som drar sig för att komma ut och motionera, delvis beroende på att det inte är så många aktiviteter som kan genomföras när marken är täckt av snö och man fryser så fort man går ut genom dörren. Skidåkning kräver dessutom att man har tillgång till utrustning som inte är självklar i alla svenska hem (även om vi tycker att den kanske borde vara det). Ett bra sätt för ett företag att skapa positiva hälsoeffekter kan vara att sponsra hyra av skidutrustning och bistå med resurser till medarbetare som ställer upp i motionslopp med företagets logga på bröstet. Ytterligare en möjlighet är att förlägga konferenser till anläggningar i fjällvärden och satsa på skidåkning både utför och nedför mellan passen i konferensrummen. På så sätt kan man skapa nytta och sammanhållning på flera plan.

Varför just skidåkning?

Som vi redan varit inne på i inledningen är skidåkning en roliga mycket allsidig form av motion. Den som tänjer lite på sina gränser och åker lite fortare ökar sin kardiovaskulära kapacitet (alltså hjärta och lungor) och får bättre kondition. Beroende på hur man åker kan man välja vilka delar av kroppen man vill träna. Stakåkning är perfekt för rygg, mage och armar. Den som vill kan även sparka ifrån på varje skidtag och träna benen och rumpan. Utförsåkning har den fördelen att vi i regel skärper vår uppmärksamhet medan vi åker nedför och får ett riktigt skönt endorfinpåslag. Längdskidåkning är mer meditativt. Tar man det riktigt lugnt, oavsett om man åker utför eller på längden, får man ändå god förbränningsträning och aktiverar fler muskelgrupper än under en promenad. Genom fakturaköp för egenföretagare kan företag som bor i snösäkre trakter investera i hälsobefrämjande aktiviteter oavsett hur likviditeten ser ut för tillfället.

Leave a Comment

mts_howto