Rätt klädd för en dag i slalombacken

Om man är intresserad av skidor kommer man troligen en eller annan dag att befinna sig i skid- eller slalombacken. Då gäller det att vara rätt klädd. Om man åker skidor blir man snabbt varm men samtidigt är det otroligt kallt i luften och runt omkring. Om man inte har rätt kläder på sig kan man förfrysa utsatta kroppsdelar och man kan också bli sjuk. Ofta är det heller inte speciellt roligt att vara utomhus om man fryser hela tiden. Om man har barn med sig är det viktigt att de också har rätt kläder och att man som förälder ser till att de verkligen har kläderna på sig i backen så att de inte skadas eller fryser. Men vilken utrustning behöver man egentligen och spelar det någon roll om man bär dyra märkeskläder? Går det lika bra med second hand plagg? Det ska vi reda ut i den här texten.

Vad bör man ha på sig?

När man ska åka skidor är det bra att ha kläder i synliga färger på sig. Det är stor lavinrisk i fjällen och om man råkar ut för något är man mycket lättare att hitta om man har kläder som syns bra mot den vita snön. Rent klädmässigt bör man klä sig enligt lager på lager principen från topp till tå. Man bör ha flera par strumpor innanför pjäxorna. På benen bör man ha underställ, långkalsonger och thermobyxor eller skalplagg ytterst och samma sak gäller för överkroppen. Händerna är viktiga att skydda med bra handskar. På huvudet bör man ha mössa och självklart en bra hjälm. Om man vill skydda ansiktet finns det bra lösningar i form av masker eller “rånarluvor” man kan köpa. De täcker bra och man riskerar inte att trassla in sig vilket kan vara en risk med till exempel en halsduk eller liknande. När det gäller barn bör de följa samma princip. Med barn bör man dock tänka på att de snabbt kan bli trötta och ha svårt för att uttrycka värme och kyla, och det måste man som förälder ha koll på.

Märkeskläder eller inte?

När det gäller kläderna kan man bära i princip vad som helst så länge det är varmt och skyddar mot fukt och kyla. Det finns märkesplagg som only kläder för vinterbruk. Det finns också speciella märken som bara sysslar med att ta fram kläder för just vintersportare och skidåkare. Om man åker skidor ofta eller har det som tävlingssport eller yrke kan det vara värt att satsa på dyrare kläder av känt märke. Om man däremot ska åka för första gången, om barnen ska på skolutflykt eller om man bara åker någon timme per år kan man lika gärna åka i helt vanliga ytterkläder av bra kvalitet. Det går också utmärkt att köpa begagnade skidor och pjäxor om man inte vill hyra. Det är absolut inget man behöver köpa nytt. Pjäxorna bör dock sitta bra på fötterna men det ska gå att få ner något eller några extra par strumpor för de riktigt kalla dagarna.

Leave a Comment

mts_howto