Skidåkning – en sport med variation

Skidåkning är ett väldigt brett begrepp. Det kan ju faktiskt innebära allt från längdåkning och slalom till vattenskidor och backhoppning. Men det är kanske också det som är en stor bidragande orsak till den fascination som råder kring denna sport. Variationerna inom skidåkning är många och det finns med all säkerhet en variant som passar alla.

Olika typer av skidåkning

Skier skiing downhill in high mountains during sunny day.

Det första många tänker på när de hör ordet skidåkning är troligtvis ett av två alternativ, nämligen utförsåkning eller längdskidor. Detta är de vanligaste och största formerna av skidåkning, men man ska också komma ihåg att det även inom dessa discipliner finns en massa olika varianter. Det är till exempel kanske inte så vitt känt att skidorientering faktiskt är en sport. Tävlingarna går till som en vanlig klassisk orientering men de tävlande genomför den på skidor istället för att ta sig fram till fots.

Vattenskidåkning

Utöver utförsåkning och längdskidor, finns det som sagt en hel del fler varianter inom sporten. Vi nämnde tidigare vattenskidor, som är en helt egen gren av skidåkning, men som det också tränas och tävlas i. Grenarna innefattar bland annat slalom, hopp och trick. Slalom inom vattenskidåkning är precis vad det låter som – det gäller att ta sig igenom så många bojar som möjligt och den som klarar flest tar hem segern. I hoppgrenen åker man över en ramp och försöker att hoppa så långt som möjligt. I trickgrenen skall man klara av de trick man annonserat inom en viss angiven tid.

"Kranjska Gora, Slovenia - July 5, 2012: Adult male roller skiing on Slovenia main road. There is a coach parked in the background"

Okända skidgrenar

En annan skidgren är rullskidåkningen. Denna aktivitet utvecklades först som en alternativ träningsform för längdskidåkarna. De behövde ett sätt att träna och underhålla formen även när det inte fanns någon snö att tillgå. Med hjälp av rullskidor kunde man åka på vanliga vägar och få samma typ av träning både motions- och teknikmässigt. Man glömmer dock ofta bort att det faktiskt också tävlas i denna sport och att det finns idrottsmän som har detta som huvudgren och för vilka det inte bara är ett sätt att träna. Rullskidåkning är till exempel en gren både i SM och VM.

Leave a Comment

mts_howto