Skidorter i Sverige

Att glida iväg utför i ett vinterland bland glittrande snökristaller, solsken, och med den kalla friska fjälluften mot kinderna är en oslagbar känsla. Vårt avlånga land erbjuder många möjligheter till utförsåkning, och den bästa åkningen hittas generellt sett i fjällkedjan som sträcker sig från norra Svealands västra delar och vidare norrut. Men låt dig inte begränsas till att enbart tro att fjällen är enbart för vintersport. Även sommartid bjuder fjällen på möjlighet till både avkoppling och aktiviteter, och inte minst rekreation och vacker natur! Stora delar av Sveriges nationalparker är också belägna i fjällvärlden.

En rad olika alternativ

Sverige erbjuder en rad skidorter, och de flesta och största av dessa återfinns i fjällkedjan. Skidorten Åre är belägen i de jämtländska fjällen, och har flera gånger utsetts till Sveriges bästa skidort av World Ski Awards. Sälenfjällen är Sveriges största skidområde, och det geografiska läget i norra Dalarna gör skidorten relativt lättillgänglig även för befolkningen i landets södra delar. Beroende på vad för sorts åkning som söks lämpar sig olika skidorter olika bra. För offpiståkning är till exempel Hemavan och Riksgränsen populära mål. Gillar du att trixa i snowparks kan Kläppen lämpa sig, medan allroundåkare och barnfamiljer brukar uppskatta det breda utbudet Sälen och Åre. Prisklasserna varierar också mellan de olika orterna, och här får du mest för pengarna!

Fjällen – inte bara snö och skidåkning

Fjällen är dock inte endast snö och skidåkning, här finns mycket att göra året om! Den storslagna naturen erbjuder vackra vyer och är ett perfekt ställe för att koppla bort den stressiga vardagen och samla ny energi. Oavsett om det är avkoppling, sport eller äventyr som lockar finns mycket att göra i form av aktiviteter som vandring, fiske, cykling och forsränning. Den svenska fjällkedjan börjar i söder med Transtrandsfjällen i västra Dalarna, och sträcker sig sedan hela vägen upp genom landet. Många av Sveriges 29 nationalparker är också belägna i fjällvärden, och detta är det starkaste skydd ett naturområde kan få. I en nationalpark finns möjlighet till extra natursköna och unika naturupplevelser!

Leave a Comment

mts_howto